Kek Mini Mentega Pelangi
Dari Dapur ; Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
250 gm pure butter
190 gm brown sugar
4 biji telur
1 sudu kecil butter vanilla
250 gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* - bahan* diayak bersama
100 ml susu segar
Pewarna - ikut citarasa
Cup Cake
Cara-cara :
Pukul butter bersama gula hingga kembang dan putih.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diputar.
Masukkan butter vanilla dan putar.
Dengan menggunakan senduk masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar sehingga habis.
Kacau sebati.
Bahagikan kepada beberapa warna ikut citarasa.
Masukkan kedalam cawan kertas berselang-seli warna.
Bakar kek dalam kepanasan 160C dalam 20 minit.
Sejukkan dahulu.
Butter Cream :
80 gm butter
250 gm cream well
1/2 cawan gula icing
1/4 cawan golden sirap
Cara-cara ;
Gula icing diayak
Satukan butter bersama creamwell dan putar hingga kembang.
Masukkan gula icing dan golden sirap kedalam butter yang dipukul kembang.
Kacau dengan menggunakan senduk hingga rata dan sebati.
Masukkan buttercream kedalam pipping bag dan hias keatas mini kek tadi ikut citarasa sendiri.
Sedia dihidang.
cantik dan comel..
ReplyDelete