BINGKA LABU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
3 1/2 cawan tepung
1 1/2 cawan labu lenyek
2 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu besar butter - dicairkan
1 sudu teh garam
5 cawan santan
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara ;
Labu dikukus kemudian dilenyek.
Satukan adunan tepung, santan, butter cair, telur, gula dan garam.
Kisar hingga halus.Tapiskan.
Masukkan labu lenyek dan sedikit pewarna kuning.
Tuang kedalam loyang 9"x9" yang disapi sedikit butter.
Bakar 200C selama 1 jam. Gunakan api atas bawah.
Sejukkan dahulu baru dipotong.
salam akak....
ReplyDeletemmg sedap la bingka labu ni...dh lama tak makan....
wasalam.. mmg sedap lemak dan lembut rasanya..
ReplyDeleteAs Salam
ReplyDeleteCantik nampak...saya nak cuba tapi kurang pasti 5 cawan santan berapa biji Kelapa ya?