Friday, May 03, 2013
Simple Yong Tau Fu
Yong Tau Fu.. menu malam ini.. resepi dari saya yang mudah dan cepat disediakan.. semua bebola dan kuah pencicah pun saya beli dah siap.. Jom cuba.. :)
SIMPLE YONG TAU FU
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 kg bebola ikan campuran
1 ikat kangkung
Cili pencicah - saya beli
Bahan untuk sup:
2 liter air
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - diketuk
2 in halia muda - dihiris halus
2 sudu besar ikan bilis - dicarik
2 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu makan minyak seasoning (Maggi)
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun bawang
Garam secukupnya
Cara-cara :
Semua bahan untuk membuat sup disatukan kedalam periuk.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bebola dan biar hingga masak.
Perasakan garam secukupnya.
Tabur sedikit bawang goreng dan daun bawang.
Sedia dihidang.
salam kak..
ReplyDeleteem, yong tau fu tu walaupun kelihatan simple tapi nampak sedap la..alahai, lapar lak perut ni..belum lagi dinner ni..mintak skit..
salam kak lina..iskk sedapnya..bahan2nya pun senang dpt..anak2 sy suka mkn sup simple camni..nanti leh la sy cuba resepi akak ni.. :)
ReplyDelete