Monday, April 15, 2013
Mee Sup Bebola Daging
MEE SUP BEBOLA DAGING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning atau secukupnya
1 kg bebola daging
5 ketul tulang
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1/2 in lengkuas*
1 sudu besar biji ketumbar* - semua bahan dikisar
2 sudu besar rempah sup
1 kiub pati daging
Rempah ratus - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
Air secukupnya
Taugeh
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap
Cara-cara:
Mee kuning dicelur dan ketepikan.
Tumis bawang yang dihiris, semua bahan yang dikisar dan rempah tumis yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah sup yang digaul dengan sedikit air. Kacau rata.
Masukkan air secukupnya.
Masukkan tulang daging dan masak dalam 15 minit.
Masukkan bebola daging dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan kiub pati daging.
Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup dan daun bawangg.
Sedia dihidang.
Sediakan mee dan letakkan taugeh, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Makan bersama sambal kicap.
Tetiba teringin pulak nak hirup sup bebola daging...segarrr..
ReplyDelete