KEK PISANG COKLAT RICE
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
300 gm butter
280 gm brown sugar
6 biji telur
2 sudu kecil esen pisang
240 gm pisang lecek
200 gm susu segar
400 gm tepung gandum*
2 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil sodabikarbonat* - satukan semua bahan* dan ayak
120 gm coklat rice
Cara-cara ;
Panaskan oven. Lenserkan acuan 8x8 dengan sedikit butter dan alas kertas minyak.
Pukul butter dan gula hingga putih dan gebu.
Masukkan telur satu persatu hingga habis. Pukul rata.
Masukkan tepung berselang seli dengan pisang lecek dan susu segar. Kacau dengan menggunakan spatula.
Masukkan coklat rice dan kacau perlahan dan rata.
Tuang kedalam acuan dan bakar dalam 170C selama 45 - 50 minit.
Sejukkan dahulu baru dipotong.
as-salam kak lina
ReplyDeletewahh npk sedap kek pisang tu kak..npk moist..
Nampak sedap la.
ReplyDeletemmg nampak sedap...
ReplyDeleteSalam Salina...nak jugak satu slice kek pisang...hujan2 malam ni sangat dingin wo...sesuai la buat air teh pekena kek pisang..
ReplyDeletesalam kenal.....followes 201
ReplyDeletesuka sangat dengan kek pisang nie......