Assalamualaikum semua..
Cucur Udang Berjagung.. menu untuk minum pagi atau petang.. cicah bersama sos cili dan secawan teh O atau kopi.. pasti sedap kan.. tidak kira kanak-kanak atau dewasa memang sukakannya.. menu yang tidak pernah jemu dari saya kecil lagi..
Cucur Udang Berjagung
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu makan yis segera
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu makan udang kering dicuci dan ditumbuk lumat
1 biji cili merah potong halus
150 gm udang basah dibuang kulit dan dipotong kecil
1 1/2 cawan jagung yang telah disagat
Daun kucai secukupnya
Sedikit kunyit
Garam secukupnya
1 cawan air
Cara-cara:
Tepung disatukan dengan semua bahan dan gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga rata.
Biarkan adunan dalam 20 min dan kembang.
Panaskan minyak dan goreng.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment