Assalamualaikum semua dan selamat malam..
Ketam Masak Lemak Ciliapi.. menu untuk makan malam.. Lauk ini digemari anak lelaki sulung.. memang cukup gemar dengan masakan ciliapi.. tidak kira ikan atau ayam.. kuahnya yang manis dan pedas membuatkan bertambah nasi bila makan.. Jom tengok resepi saya yang mudah disini..
Ketam Masak lemak Ciliapi
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
6 ekor ketam dibersihkan dan potong dua.
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 inci kunyit hidup*
20 biji ciliapi* ( Semua bahan * dikisar halus )
6 cawan santan
2 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit
10 tangkai kacang panjang
Garam secukupnya
Cara-cara:
Satukan bahan yang dikisar, serai dan santan kedalam periuk.
Masakkan diatas api perlahan sambil kacau hingga mendidih.
Masukkan ketam, kacang panjang, daun kunyit serta garam.
Kacau hingga ketam masak.
Boleh dihidang.
No comments:
Post a Comment