Assalamualaikum..
Hari ini untuk makan malam saya menyediakan lauk kegemaran sekeluarga.. Asam Pedas Ikan Bernenas.. menu yang selalu juga saya sediakan untuk lauk harian.. Jom lihat resepi dibawah..
Asam Pedas Bernenas
By : Zalinah@Rempah Ratus
Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung - ikut suka
1/2 biji nenas dipotong
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
1 in belacan* (Semua bahan* dikisar)
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
3 cawan air
Daun kesum
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Tumis semua bahan yang dikisar hingga garing dan wangi.
Masukkan air, nenas, air asam jawa, garam dan gula.
Masak hingga mendidih.
Masukkan ikan dan daun kesum dan kacau rata.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment