Tuesday, November 15, 2011
Sotong Masak Pedas Berpetai
Assalamualaikum...
Selamat petang.. dari tengahari sampai ke petang hujan lebat.. nasib baik pagi panas kering juga jemuran kain.. tapi walaupun hujan kerja rumah tetap diteruskan..
Petang ini saya menyediakan lauk sotong yang diambil dari dapur.. Ady Greatword Empire Kitchen Recipes.. memang sedap rasanya.. tetapi saya telah mengubah serba sedikit bahan-bahannya ikut citarasa saya.. Terimakasih Ady berkongsi resepi yang sedap dan menyelerakan.. anak2 akak suka dgn masakan ini..
Bahan-bahan:
7 ekor sotong dibersihkan dan dipotong
2 biji bawang besar dihiris
4 ulas bawang putih diketuk
2 btg serai diketuk
2 sudu besar cili kisar
2 sudu makan sos tiram
5 biji cili api diketuk
5 helai daun limau purut - koyakkan sedikit
Sedikit daun ketumbar
2 biji tomato dipotong
1 biji limau nipis diambil jusnya
3 papan petai
Sedikit garam dan gula
Cara-cara:
Tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan sos tiram.
Masukkan sotong dan kacau hingga masak.
Masukkan cili api, petai, tomato, daun limau purut dan jus limau dan sedikit garam. Gaul rata dan tutup api.
Taburkan daun ketumbar dan dihidang.
Kalau yg ada petai2 cam gini memang kak cek suka...:D
ReplyDeleteas-salam lina
ReplyDeletemmg sedap sotong masak pedas ni..anak2 ady mmg suka..
salam Lina...sotong memang faberet k.noor...ermm sedap.
ReplyDelete