Thursday, November 10, 2011
Puding Roti Kukus
Puding Roti Kukus.. sedap dimakan ketika sejuk.. bersama sos kastard.. boleh pakai roti gardenia tetapi saya menggunakan french loaf kerana sedia ada dirumah..
Bahanbahan:
1/2 buku french loaf (150 gm)
500 ml susu segar
2 sudu makan gula
2 biji telur
2 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kismis ikut suka
Cara-cara:
Roti dikoyak2kan.
Telur dikacau bersama gula dan telur higga sebati. Masukkan esen dan susu segar.
Masukkan roti, kismis dan biarkan seketika sehingga roti larut bersama-sama adunan tadi.
Masukkan butter dan kacau rata.
Masukkan adunan kedalam acuan utuk dikukus.
Kukus selama 1/2 jam atau sehingga masak
Sejukkan didalam petisejuk dahulu baru dihidang bersama sos.
Sos kastard:
1 tin susu cair / susu segar
2 susu makan gula
1 susu besar tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
Sedikit air jika perlu
Kacau semua bahan diatas api perlahan. Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat.
Selamat mencuba..
as-salam
ReplyDeletenpk sedap puding roti ni..kalau dimkn sejuk2 sedap tak..?
lina sedapnya puding roti tu.. suka!
ReplyDeletetak pernah buat sebab ada seorang kawan tu...rajin buat ni..
ReplyDelete