Thursday, November 03, 2011
Kerang Rebus
Kerang Rebus.. sudah agak lama juga saya tidak memasaknya.. hari tu tengok seorang kawan pergi kesebuah restoran di JB dan telah mengambil gambar kerang rebus ni.. anak2 pun nampak.. apa lagi mereka menyuruh saya membuatnya.. saya kurang berminat dgn kerang,, tapi permintaan anak2 cuba juga membuatnya.. kerang rebus ni sedap dimakan bersama sambal asam atau sambal kicap..
Bahan-bahan:
1 kg kerang dibersihkan dan ditos
1 helai daun kunyit dipotong
3 batang serai diketuk
1 in halia dihiris nipis
1 biji bawang besar dihiris
7 biji cili api diketuk
Air secukupnya
Garam secukupnya
Cara- cara:
Semua bahan disatuka kedalam periuk.
Rebus hingga mendidih dan kerang masak. Rasa garam secukupnya.
Sedia dihidang bersama sambal asam atau sambal kicap.
Lama sangat tak membeli kerang...
ReplyDeleteKerang sekarang banyak yang bersaiz kecil. Nak cari yang besar susah sangat. Tapi sajian di atas tu walaupun ringkas, tetapi sedap dimakan dengan air asam. Berselera.....
ReplyDelete