Assalamualaikum..
Sudah makan tengahari? Asam pedas ikan adalah menu untuk tengahari.. masakan ini adalah paling digemari saya sekeluarga.. jadi dikira dalam sebulan banyak kali juga saya memasaknya.. tidak kira asam pedas ayam atau ikan..
Bahan-bahan:
4 ekor ikan ikut citarasa masing2
Daun kesom secukupnya
2 batang terung dibelah
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 in kunyit*
Sedikit belacan* (Semua bahan*dikisar)
1 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan gaul hingga naik minyak
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
Masukkan ikan, terung dan daun kesum. Rasa garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment