Wednesday, October 19, 2011

Tilapia Bersos Tomyam


Bahan-bahan:
2 ekor talapia merah
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang
6 biji cili merah dikisar
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan pes tomyam
2 btg serai diketuk
2 tangkai daun limau purut
1 biji limau purut ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
Ikan dibasuh dan dilumur dgn garam dan kunyit. Kemudian digoreng.
Tumis serai, bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukka cili kisar, pes tomyam, daun limau purut dan tomato kacau rata.
Masukkan jus limau, garam dan gula.
Tuang ke atas ikan yg telah digoreng.
Sedia dihidang.

2 comments:

  1. Memang sedap talapia masak cam ni...lapo la pulak tetengah malam ni...:)

    ReplyDelete
  2. cik cek... mmg sedap makan dgn nasi panas2.. :)

    ReplyDelete