Monday, August 01, 2011

Puding Kastard Jelly Sumi


Assalamualaikum..

Puding Kastard Jelly Sumi.. puding ini sudah lama juga saya nak membuatnya.. Jelly Sumi pun dah lama saya simpan.. hari ni dpt gak buat untuk pencuci mulut berbuka puasa nanti..sedap dimakan sejuk2 atau letakkan ketulan ice dikuah puding.. terasa nyaman kat anak tekak kan..

Puding ini saya membuatnya tidak terlalu manis.. manis2 buah jer.. Jom tengok resepi dari saya ni..

Bahan-bahan:
10 gram serbuk agar-agar
4 cawan air
2 cawan susu cair
1 cawan gula
2 sudu makan tepung kastard - dibancuh dgn 1/2 cwn air
1 paket Sumi jelly

Satukan semua bahan kecuali jelly Sumi. Masak diatas api perlahan hingga gula larut dan mendidih. Tuang kedalam acuan kemudia masukkan jelly sumi keda;lam puding. Biarkan sejuk dan mengeras.

Bahan utk kuah:
1 cawan susu cair
1 cawan air
2 sudu makan gula
1 sudu kecil tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
1 tin buah peach - ambil buah peach dipotong kecil

Satukan semua bahan dan masak diatas api perlahan. Kacau hingga mendidih.
Sejukkan.
Masukkan dalam bekas campurkan bersama buah peach dlm tin. Kacau sebati.
Sedia dihidang bersama puding tadi.
Sejukkan dahulu baru dihidang.

2 comments:

  1. salam zalinah
    ilah juga buat puding..tapi puding suji,, bila tgok puding zalinah terasa lapar balik...kami anak beranak suka mkn puding mcm ni.. ada kuah dia.. buat hari2 x jemu.. seronok tgok dapo kwn2 kita meriah hari pertama poseee hehehe

    ReplyDelete
  2. kalau nani buat puding ni, konfem separuh sumi jelly tu masuk mulut. suke benor dgn sumi jelly.

    ReplyDelete