Kuih kole kacang.. ingat lagi masa saya kecik2 mmg suka makan kuih ni.. kalau pergi pasar malam mesti beli kuih ni.. dulu harganya 4 kpg baru rm1.. murah kan.. skrg ni 1 kpg dah 40 sen.. lagipun harga bahan2 kuih pun skrg semua dah mahal... kalau nak murah dan dapat banyak kenalah buat sendiri.. lagi berbaloi kan.. tapi saya selalu membelinya saja kerana anak2 kurang mengemarinya..
Bahan-bahan:
2 3/4 cawan tepung kacang hijau
3/4 cawan gula
1 cawan air gula merah
6 1/2 cawan santan
Sedikit garam
Tahi minyak - tabur diatas kuih
Minyak kelapa - disapu diatas kuih
Cara-cara:
Satuka semua bahan kedalam periuk dan kacau sebati.
Kacau perlahan diatas api hingga pekat dan nampak berkilat.
Tuang kedalam loyang dan ratakan. Sejukkan.
Cara membuat tahi minyak:
2 cawan pati santan dikacau perlahan didalam periuk hingga menjadi tahi minyak kekuningan. Tapiskan minyak dan tahi minyak. Tahi minyak ini hendaklah disimpan di dlm bekas kedap udara. Kemudian sapu diatas kuih dan tabur tahi minyak sekali.
Tunggu sejuk baru dipotong.
thanks sudi share resepi ni..nak try wat la sbb ni peberet my hubby...i followww
ReplyDelete