Saturday, July 23, 2011
Daging Goreng Ala Kaprau
Assalamualaikum..
Daging Goreng Ala Kaprau.. menu tengahari ini.. sedap masakan ni ringkas dan mudah saja... saya ambil dari dapur Kak Jee.. terimakasih Kak Jee berkongsi resepi yg sedap ini.. untuk bulan puasa ni boleh la nnti masak untuk bersahur.. mesti anak2 berselera makan sahur..
Bahan-bahan:
1/2 kg daging batang pinang dihiris nipis
4 sudu besar pes tomyam
6 biji cili api diketuk ( kalau nak pedas boleh tambah)
4 biji bawang besar dipotong kasar
4 sudu besar kicap manis - saya tambahkan lagi 2 sudu besar
2 sudu besar sos cili
Daun selasih secukupnya
Cara-cara:
Perap daging bersama pes tomyam selama 1/2 jam.
Tumis 2 biji bawang besar dan cili api hingga layu.
Masukkan daging yang telah diperap dan masak hingga kecut dan empuk.
Setelah kecut masukkan kicap dan sos cili. Gaul sebati hingga agak kering.
Masukkan lebihan bawang hiris dan daun selasih.
Sedia dihidang.
Assalamualaikum lina...
ReplyDeletenampak sedap ler daging tu lina... terliur tgk.. mengancam sungguh
So, ada rasa macam tom yam lah kan.
ReplyDelete