Assalamualaikum..
Dah habis masak ke semua? Mana yang dah makan senang hati la yer..
Singgang ikan selar menu tengahari saya hari ni.. simple jer.. tekak tengah sakit ni hirup kuah singgang ni terasa segar jer.. masam2 manis rasa kuahnya.. makan dgn nasi panas atau nasi lembik.. mmg menyelerakan sekali.. nak tau cuba la.. Cara membuatnya mmg terlalu senang..
Bahan-bahannya-
4 ekor ikan selar ( ikut citarasa sendiri)
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas* ( Semua bahan dihiris halus)
1 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
2 batang serai dititik
Cili padi - jika nak pedas
Cili merah dibelah dua
5 keping asam gelugur
5 cawan air
Garam secukupnya
Cara-cara-
Tuang sedikit minyak kedalam periuk. Tumis bahan yang dihiris halus, serai dan kunyit hingga wangi.
Masukkan air, garam dan asam keping. Masak hingga mendidih.
Masukkan ikan dan kacau sebentar. Rasa garam secukup rasa.
Tutup api dan boleh dihidang.
ermm..terliur...lauk yg simple macam ni kalau masak sesekali..sedapkan...lagi2 hirup kuahnya..nasi pun panas2...
ReplyDeletesedqp betul......
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKita nk try masak ni..hehe..tq tuan tanah utk resepi...
ReplyDeleteSimple dan menyelerakan
ReplyDeletenyum nyum
ReplyDeletePehhhhh makan dgn nasi panas sedap ni...
ReplyDeleteFavorite suami saya. Kalau masak singang nasi bertambah² hihi
ReplyDeletenak try buat
ReplyDeleteklaw tak tumis xpe kan?
ReplyDeleteKlu Tumis lg harum aromanya kuah pun kaw2
ReplyDeleteAd beza kan antara kunyit hidup ngn kunyit serbuk. Kunyit hidup tu bila ditumis, amboi wangi sngt baunya banding ngn serbuk, kan. Suka resepi ni....
ReplyDelete