Wowww.... hari ni tiba2 nak makan asam pedas ayam.. Selalunya asam pedas ni orang Johor buat.. teringat masa sekolah mak selalu masak.. pedas dan pekat.. kesukaan semua famili katakan.. memang layannnn.. Meh kita tengok resepinya..
Bahan-bahan-
1 ekor ayam dipotong
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
2 sudu kecil lada hitam*
Sedikit belacan* (Semua bahan * dikisar halus)
Sedikit belacan* (Semua bahan * dikisar halus)
1 1/2 cawan cili blend
Air asam jawa
Garam secukup rasa
2 batang serai
3 helai daun limau purut
Daun kesom
Bunga kantan
Cara-cara-
Tumis bahan dikisar halus hingga masak dan masukkan cili blend. Biar sampai naik bau.
Masukkan sedikit air dan air asam jawa.
Masukkan ayam yang telah dipotong dan gaul sebati. Biar ayam masak betul.
Masukkan garam, daun limau purut, daun kesom dan bunga kantan.
Hidangkan
wah . ayam asam pedas ?? teringin nak makan ! nak toraii la masak :D
ReplyDelete