Sunday, February 09, 2014

Sambal Totok Jawa Johor



SAMBAL TOTOK JAWA JOHOR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
50 gm ikan bilis - digoreng garing
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
10 - 15 biji ciliapi *
1 in belacan* - digoreng
1 biji limau nipis - ambil jus
Garam dsan gula secukupnya
Minyak untuk mengoreng


Cara-cara :
Ikan bilis yang telah digoreng ditumbuk kasar. Ketepikan.
Bawang, cili dan belacan yang telah digoreng ditumbuk.
Masukkan kedalam mangkuk dan satukan bersama ikan bilis tadi. Gaul rata.
Perahkan jus limau dan perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.



2 comments:

  1. salam Lina, akak selalu buat sambal cam gini sedap kan, tapi tak letak belacan sbb boss tak suka jadi akak pun terbiasa lah pulak sedap jugak..

    ReplyDelete
  2. wasalam kak noor.. ye lah kak.. sambal mcm mmg sedap.. mkn dgn bubur nasi pun sedap utk org yg takde selera makan..

    ReplyDelete