Saturday, January 05, 2013
Sup Tulang
SUP TULANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 1/2 kg tulang berdaging
1/2 kg daging
1 biji bawang besar dihiris kasar
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 in halia*
2 sudu besar ketumbar* - semua bahan*dikisar
3 sudu besar rempah sup
2 bunjut rempah sup tulang
1 sudu teh serbuk lada putih
Air secukupnya
Garam secukupnya
1 pokok daun ketumbar
Bawang goreng secukupnya
2 biji tomato
Limau nipis
Cara-cara :
Tulang, daging dan bunjut sup tulang direbus hingga empuk.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan rempah sup dan kacau rata.
Tuang kedalam rebusan tulang.
Masukan garam secukup rasa dan serbuk lada putih. Tuang air jika perlu.
Masukkan daun ketumbar dan bawang goreng.
Sedia dihidang.
Perah sedikit air limau nipis jika ingin sup masam,
Sup tulang...suker..suker...
ReplyDelete