Assalamualaikum semua..
Hati Masak Rempah.. salah satu lauk untuk tengahari ini.. walaupun anak-anak kurang menyukainya terpaksa juga masak.. hati lembu ini saya dapat dari ibu saudara pada hari raya Aidiladha yang lalu.. sedap masak berempah ini lebihkurang rasanya macam rendang cuma tidak menggunakan santan.. Kalau hendak mencuba boleh lihat resepi ini..
HATI MASAK BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
1/2 kg hati lembu - dipotong
1 biji bawang besar - dihiris kasar
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 in halia*
1 sudu besar ketumbar*
1/2 sudu besar jintan manis* - semua bahan*dikisar
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisik
1 pelepah daun kari
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1/2 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bahan yang dikisar dan daun kari hingga wangi .
Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, rempah kari dan serai. Kacau hingga sebati.
Masukkan hati dan asam gelugur. Tuang sedikit air. Gaul hingga hati masak.'
Masukkan bawang besar hiris, kerisik, garam dan gula. Kacau hingga sedikit kering.
Sedia dihidang.
salam Lina
ReplyDeletesedap nmpak hati tu tak de ulam jantung ke heee, macam nak try je lah nnt esuk lusa beli hati nk buat cam gini jugak mesti sedap bangat ni kan
Salam kak....
ReplyDeleteKena masak nasi byk2 klu ada hati masak rempah...menyelerakan.