Thursday, October 18, 2012

Karipap Keledek



Assalamualaikum dan selamat pagi..

Karipap Keledek adalah kuih yang paling saya gemari.. makan 3 atau 4 biji sudah mengenyangkan.. berintikan keledek yang rasa manis kari.. kulitnya pun rapuh dan lembut.. memang sedap pada selera saya.. sesiapa yang ingin mencuba lihat resepi dibawah..

KARIPAP KELEDEK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk membuat inti :
1/2 kg keledek - buang kulit dan dipotong dadu
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 in halia*
20 gm ikan bilis*
20 gm udang kering* - semua bahan* dikisar
1 sudu makan pes cili kisar - jika ingin pedas
3/4 cawan rempah kari ikan
Daun sup & daun bawang secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya

Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan pes cili kisar dan gaul hingga masak.
Masukkan keledek yang didadu dan masukkan sedikit air.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Gaul hingga keledek empuk dan masukkan daun sup dan daun bawang.


Untuk Kulit :
1/2 kg tepung gandum
80 gm butter*
1/4 cawan minyak masak* - panas dan cairkan
1 sudu kecil garam
1 sudu makan gula
170 ml air (+ -)

Didalam sebuah bekas masukkankan tepung, garam dan gula didalam sebuah bekas.
Tuang butter dan minyak yang telah dicairkan dan uli gaul ramas hingga sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut. Biarkan dalam 15 atau 20 minit baru gelek diatas papan pencanai.
Buat doh untuk menjadikan karipap.



3 comments:

  1. Sedapnya karipap...sy mmg suka btul karipap.....tp nak mmbuatnya tu yg becinta skit tu....:)

    ReplyDelete
  2. as-salam kak linah
    sedapnye karipap..dah lama tak buat..nak sikit!!!

    ReplyDelete
  3. Kita pun suka karipap... tapi kadang2 makan intinya je

    ReplyDelete