Apam Labu.. menu petang.. perhabiskan separuh lagi labu yg duk lama kat petisejuk.. jengah ke dapur Yatie @ Sinar Kehidupanku.. nampak pulak resepi apam labu.. semua bahan2 yg lain memang sedia ada.. teruslah mengadun.. Alhamdulillah menjadi... lembut dan gebu.. Terimakasih Yatie berkongsi resepi ini.. Jom lihat resepinya..
Bahan A
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yeast segera
1 sudu teh gula castor
3 sudu makan air suam
Bahan B
240 gm labu dikukus / direbus
150 gm gula castor
1 biji telur
150 ml santan pekat
Bahan C
200 gm tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* (Satukan dan ayak)
Cara-cara:
Campurkan semua bahan A dan kacau sebati. Biarkan dalam 10 minit.
Campurkan semua bahan B dan kisar halus. Tuankan kedalam mangkuk adunan.
Masukkan semua bahan C kedalam adunan bahan B yg dikisar sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Masukkan bahan A tadi dan kacau hingga semua bahan sebati dan rata.Tutup dan biarkan adunan 1jam.
Panaskan pengukus dan sapu minyak keatas acuan dan panaskan sebentar.
Tuang adunan kedalam acuan dan kukus selama 15 minit.
Sejukkan dahulu baru dihidang bersama kelapa.
* Untuk menjadikan apam dikukus merekah bolehlah guna acuan kertas yg diletakkan kedalam acuan lompang. Jika gunakan acuan biasa ianya naik seperti biasa spt diatas.
salam perkenalan...jom singgah..jgn lupa follow:)
ReplyDelete