Assalamualaikum semua..
Apam Tepung Gandum.. kuih untuk berbuka puasa nanti.. semalam tengok dapur kawan2 ada yang membuatnya.. tu teringin pulak.. Apam ni dulu2 mak saya selalu buat untuk kami sekeluarga minum pagi.. dah jadi kesukaan anak2 saya pulak.. Setengah org panggil apam kampung.. tapi saya panggil apam tepung gandum jer..
Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
3/4 cawan brown sugar
2 cawan air
11 gm yeast segera + 1/2 cawan air dilarutkan
Sedikit garam
Kelapa parut putih + sedkit garam
Cara-cara:
Masukkan tepung dan brown sugar didalam sebuah bekas. Gaul rata.
Tuangkan bancuhan yeast tadi.
Tambah air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata supaya tidak bergentel.
Masukkan kedalam loyang 10x10 yang disapu sedkit minyak. Biarkan adunan naik selama 1 jam.
Kukus selama 45 minit.
Sejukkan dahulu baru dipotong.
sekali sekala makan apam sedap kan....
ReplyDelete