Sunday, May 08, 2011

Acar Timun Berempah


Bahan-bahan-
2 batang timun dipotong jejari
1 batang carrot dipotong jejari
10 biji bawang merah dihiris
5 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia muda dihiris halus
Rempah tumis
2 biji cili merah dipotong memanjang
2 sudu makan udang kering dicuci dan ditumbuk halus
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan kerisik
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu makan cuka
1 sudu makan biji sawi
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara-
Tumis bawang merah, awang putih, halia dan rempah tumis. Masukkan udang kerig tumbuk. Gaul hingga wangi.
Masukkan rempah kari, kerisik, biji sawi dan serbuk kunyit. Masukkan cuka, garam dan gula secukupnya.
Masukkan carrot dan masak hingga carrot empuk. Masukkan timun dan gaul rata.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment