Thursday, August 11, 2016

Kari Tulang Daging Kacang Dhall



KARI TULANG KACANG DHALL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg tulang berdaging
1/2 kg daging
4 biji cili hijau
1/2 cawan kacang dhall di rebus dan tos
1 biji bawang besar dihiris
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 halia* - dikisar
4 pelepah daun kari
2 sudu makan cili kisar
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu makan rempah kurma
4 sekawan : kayu manis, bunga lawang, bungaa cengkih dan buah pelaga
2 keping asam gelugur
Santan secukupnya
Air secukupnya
garam dan sedikit gula

Cara-cara:
Tumis bawang besar, daun kari dan 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar dan masak hingga naik minyak.
Masukkan cilikisar dan rempah kari dan rempah kurma.
Tuangkan sedikit air. Kacau hingga wangi.
Masukkan tulang dan daging dan tuang sedikit santan dan air.
Tutup dan masak hingga daging empuk.
Masukkan sekali lagi santan, dan kacang dhal.
Masukkan cili hijau dipotong dua.
Perasakan garam dan sedikit gula.
Sedia dihidang.




Monday, August 08, 2016

Kek Oren Sunkist



Kek Oren Sunkist
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :

300 gm butter
270 gm gula perang
1 sudu kecil esen oren
5 biji telur
260 gm tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* - diayak
2 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan jus oren
1 sudu makan sunquick oren
Kulit buah oren disagat
1 sudu kecil pewarna kuning

Cara-cara :
Putar butter dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satau persatu hingga habis.
Masukkan esen oren, jus sunguick, parutan kulit oren dan susu pekat manis. putar lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan dikacau rata.
Kacau menggunakan spatula.
Tuang adunan kedalam loyang 8x8 in yang telah dialas dan disapu sedikit butter.
Bakar selama 45 min dengan kepanasan 170 C




Friday, August 05, 2016

Macaroni Goreng



Macaroni Goreng
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

2 cawan macaroni direbus dan tos
1 batang carrot dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
1 tin cendawan butang dihiris
Sedikit daun ketumbar dihiris
1 biji bawang besar dicincang
3 ulas bawang putih dicincang
1 cawan daging cincang
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cili sos
3 sudu besar sos Prego
Minyak zaitun untuk menumis

Cara-cara :
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan pes cili kisar dan kacau.
Masukkan daging cincang dan  kacau hingga daging masak.
Masukkan carrot dan cendawan butang, sos cili dan sos prego.
Tuangkan macaroni dan daun ketumbar gaul sebati.
Perasakan garam secukupnya.
Sedia dihidang.





Thursday, August 04, 2016

Sambal Tempoyak Petai Ikanbilis



Sambal Tempoyak Petai Ikanbilis
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
10 biji ciliapi*
5 biji cili merah*
Sedikit kunyit hidup - semua bahan* dikisar atau ditumbuk
2 genggam ikan bilis digoreng
4 papan petai
2 sudu besar tempoyak
Sedikit garam dan gula

Tumis bahan yang ditumbuk atau dikisar hingga garing.
Masukkan tempoyak dan petai gaul rata.
Masukkan ikan bilis
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.