Tuesday, November 17, 2015
Bingka Pandan
Assalamualaikum semua..
Semalam hujan lebat.. saja jengah ditepi rumah..
Sambil menglihatkan pokok pandan hidup segar menghijau.. teringin pulak nak makan bingka pandan.. memandangkan bahan2nya pun tersedia ada didapur.. resepinya pun mudah dan ringkas..
BINGKA PANDAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
3 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
2 sudu teh garam
3 biji telur - kacau
3 sudu besar minyak jagung
2 cawan air daun pandan - 8 helai daun pandan dikisar bersama air
4 cawan santan pekat
Sedikit pewarna pandan
Cara-cara :
Satukan tepung, gula, garam dan telur.
Masukkan air daun pandan dan minyak.
Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga habis dan sebati.
Sapukan loyang dengan mentega.
Masukkan adunan kedalam loyang dan bakar 200C dalam 45 min atau 1 jam. sehingga atas dan bawah permukaan kuih kekuningan.
Angkat dan sejukkan baru dipotong.
Sedapnya...
ReplyDeleteLama tak makan bingka pandan ni..
Macam nak membuatnya pulak Zalinah..