Friday, February 27, 2015
Kek Marble
KEK MARBLE
Dari Dapur Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
250 gm butter
190 gm gula perang
2 sudu teh ovelatte
5 biji telur gred A
1 sudu teh butter vanila
240 gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* - bahan* ayak
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau
Coklat emulco
Cara-cara :
Panaskan oven 180C.
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan ovelatte dan pukul lagi.
Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis. Masukkan butter vanila.
Masukkan susu pekat dan susu cair berselang seli dengan tepung.
Kacau menggunakan spatula dan gaul rata.
Bahagikan adunan kepada 3 bahangian.
Masukkan pewarna keatas setiap adunan tersebut.
Masukkan aduanan berselang seli mengikut warna kedalam loyang 8x8in.
Bakar aduana dalam 45 min hingga kekuninggan dan kek masak.
Thursday, February 26, 2015
Pucuk Ubi Dan Cendawan Cina Masak Lemak
PUCUK UBI DAN CENDAWAN CINA MASAK LEMAK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ikat pucuk ubi - dicelur dan dipotong
100 gm cendawan cina - direndam lembut
6 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Segenggam ikan bilis - dicuci dan ditumbuk
10 biji cili api - ditumbuk
2 batang serai - dititik
Sedikit serbuk kunyit
5 cawan santan
Garam secukupnya
Cara-cara :
Masukkan semua bahan hiris, bahan tumbuk dan santan kedalam periuk.
Masakkan dan gaul hingga mendidih.
Masukkan pucuk ubi dan cendawan cina dan gaul hingga rata dan sebati.
Perasakan garam secukupnya.
Sedia dihidang.
Terubuk Masin Masak Sambal
TERUBUK MASIN MASAK SAMBAL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ikan terubuk masin - dibersihkan dan dipotong
1 biji bawang besar - dihiris
4 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Panaskan minyak dan goreng ikan terubuk hingga garing.
Angkat dan toskan.
Tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan cili kisar dan asam gelugur dan kacau hingga garing.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ikan terubuk goreng dan gaul rata.
Sedia dihidang.
Makan bersama nasi puith panas2..
Wednesday, February 25, 2015
Nasi Ayam Dan Ayam Panggang Madu
NASI AYAM DAN AYAM PANGGANG MADU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong empat
Air secukupnya untuk sup
1 biji bawang besar - dihiris
1 1/2 in halia - dihiris
5 ulas bawang putih - diketuk
1 kiub pati ayam Maggi
Sedikit bawang goreng
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Garam secukupnya
Semua bahan disatukan kedalam periuk dan masak hingga ayam masak dan mendidih.
Angkat ayam dan toskan.
Kuah sos hitam
4 ulas bawang putih dicincang
2 sudu makan Sos Tiram
2 sudu makan sos cili
Kicap secukupnya
1 cawan sup ayam
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
Tumis bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan sup, sos tiram, sos cili dan kicap. Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kacau.
Bahan untuk ayam panggang madu :
Ayam yang telah ditoskan
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
5 sudu besar madu
Semua bahan dilumurkan keatas ayam.
Perap ayam sehingga 20 min.
Panaskan oven dan bakar ayam sehingga kekuninggan
Angkat dan potong.
Bahan untuk membuat nasi ayam:
3 cawan beras basmathi - direndam 20 min dan toskan
4 3/4 cawan sup ayam
1 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan
1 in halia - dihiris
2 sudu makan butter
Garam secukupnya
Satukan kesemua bahan kedalam periuk nasi letrik.
Gaul rata. Tekan dan biarkan sehingga nasi masak.
bahan-bahan lain :
Timun
Tomato
Salad
Cili sos Thai
Tuesday, February 24, 2015
Mee Hoon Sup Daging Dan Bebola Daging
MEE HOON SUP DAGING DAN BEBOLA DAGING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
Meehoon - dicelur dan toskan
1/2 kg daging
1/2 kg bebola daging
Taugeh
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 sudu besar ketumbar* - semua bahan* dikisar
2 sudu besar rempah sup
4 sekawan
Air secukupnya
Garam secukupnya
Sambal kicap
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar dan 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan air serta daging.
Rebus daging sehingga empuk.
Masukkan bebola daging dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang hiris.
Masakkan hingga mendidih.
Hidangkan bersama meehoon celur serta bahan-bahan lain.
Sedia dihidang.
Tuesday, February 17, 2015
Bawal Masak Kicap
BAWAL MASAK KICAP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 ekor ikan bawal emas - dibersihkan
Sedikit daun ketumbar
1 biji bawang besar - hiris bulat
4 biji bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - dicincang
1 in halia - hiris
2 biji cili merah - hiris
1 sudu besar cili kisar
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
Kicap manis secukupnya
1 cawan air
Garam secukupnya
Cara-cara :
Ikan dibersihkan dan dilumur bersama kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang, halia dan cili merah hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan semua sos. kacau rata.
Tuangkan kicap secukupnya dan air. Kacau hingga rata dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan ikan dan bawang besar dan gaul. Taburkan daun ketumbar.
Sediia dihidang.
Sunday, February 15, 2015
Paprik Sotong
PAPRIK SOTONG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
500 gm sotong - dibersihkan
3 batang kacang panjang
1 batang carrot
3 batang jaging muda
2 batang calary
2 biji bawang holland - dihiris
5 ulas bawang putih diketuk
5 biji ciliapi_ diketuk
2 batang serai - diketuk
4 helai daun limau purut
1 halis - dihiris
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 sudu makan pes tomyam
3 sudubesar kicap manis
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
Tumis bawang putih, serai dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau.
Masukkan sotong dan bawang besar.
Masukkan semua sos dan kicap.
Masukkan semua sayuran dan kacau.
Perasakan garam dan sedikit gula.
Sedia dihidang
Pancake Pisang
PANCAKE PISANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
3 cawan tepung*
1 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh soda bicarbonat* - semua bahan diayak
2 cawan pisang lenyek
4 sudu besar gula
1/2 cawan coklat rise
1 cawan susu segar
2 biji telur - dikacau
1 sudu kecil garam halus
1 /4 cawan minyak zaitun
Cara-cara :
Satukan semua bahan dan digaul hingga rata dan sebati.
Biarkan adunan 20 minit
Panaskan non stick pan dan masukkan satu setengah sentuk adunan.
Biarkan kekuningan dan terbalikkan.
Masak hingga habis.
Sedia dihidang.
Thursday, February 12, 2015
Nasi Goreng Cendawan
Nasi Goreng Cendawan
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
4 cawan nasi
100 gm cendawan
1/2 batang carrot
Sedikit daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
1 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dicincang
5 biji ciliapi - diketuk
100 gm isi ayam - dicincang
1 biji telur
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
1/2 kiub pati ayam
Garam secukupnya
Cara-cara:
Tumis bawang besar, bawang putih dan ciliapi hingga wangi.
Masukkan isi ayam.
Pecahkan telur dan kacau hingga masak.
Masukkan nasi dan cendawan dan gaul rata.
Masukkan kicap dan perasakan garam secukupnya
Tabur daun bawang dan daun sup seta bawang goreng.
Sedia dihidang.
Tuesday, February 10, 2015
Daging Goreng Sos Lada Hitam Dan Brokoli
Assalamualaikum dan salam tengahari..
Hari ini saya menyediakn satu menu yang ringkas dan agak khasiat.. hanya ini saja menu untuk dimakan bersama nasi putih untuk anak2 saya akan balik dari sekolah nanti.. bagi mereka ianya mencukupi..
Daging Goreng Sos lada Hitam Dan Brokoli
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
250 gm daging direbus - dihiris
300 gm brokoli - dicelur
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - dicincang
1/2 in halia muda - dicincang
1 1/2 sudu makan lada hitam ditumbuk
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 sudu besar sos lada hitam
Kicap secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Sedikit air
Cara-cara :
Letakkan brokoli yang telah dicelur diatas pinggan. Biarkan.
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan daging dan bawang besar dan goreng hingga rata.
Masukkan semua sos, lada hitam tumbuk dan kicap dan sedikit air dan gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya dan gaul hingga sedikit pekat kuahnya.
Tuang diatas brokoli tadi dan hidangkan.
Makan bersama nasi putih panas.