Wednesday, March 26, 2014

Murtabak Lapis Daging Kraker





MURTABAK LAPIS DAGING KRAKER
Bahan-bahan : (Loyang 9"x 9" x 3")

27 keping kraker
600 ml santan / susu cair
6 biji telur - kacau rata

Untuk lapisan daging ;
500 gm daging cincang
3 biji bawang besar - potong dadu
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia* - ditumbuk
4 sudu besar rempah kari
1 biji cili merah - cincang
Daun sup dan bawang secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara ;
Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan kacau.
Masukkan daging cincang dan kacau hingga daging masak. Tuang sedikit air jika perlu.
Masukkan bawang cincang dan cili merah cincang dan gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Sejukkan.

Cara membuat lapisan kraker :
Loyang disapu dengan sedikit butter hingga rata.
Susun kraker dan tuang sedikit santan.
Bahagikan adunan daging kepada dua bahagian. Tuang adunan daging keatas kraker tadi dan ratakan.
Bahagika telur yang dikacau kepada dua bahagian. Tuang keatas daging yang diratakan keatas kraker.
Buat semula seperti cara diatas hingga menjadi 3 lapisan kraker. Baki santan tadi tuang keatas kraker.
Panaskan oven dalam 190C. Masukkan adunan murtabak tadi dan bakar sehingga 1 jam atau kekuningan diatasnya.
Angkat dan sejukkan.
Sapu diatas dengan sos cili dan hiaskan daun bawang dan cili merah hiris.
Sedap dimakan bersam sos cili.




Lemak Nenas Tulang Ikan Masin Merah



LEMAK NENAS TULANG IKAN MASIN MERAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 biji nenas separuh masak
80 gm tulang ikan masin merah - dicuci
1 helai daun kunyit - disiat
2 batang serai - dititik
4 cawan santan
Garam dan gula secukupnya
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 1/2 in kunyit hidup*
Sengenggam ikan bilis*
5 biji cili api - semua bahan*dikisar

Cara-cara :
Nenas dibersihkan dan dipotong.
Masukkan santan dan bahan kisar kedalam periuk. Tuangkan santan.
Masukkan tulang ikan kering dan masak hingga mendidih.
Masukkan nenas, daun kunyit, garam dan sedikit gula.
Gaul hingga mendidih.
Sedia dihidang.




Sunday, March 16, 2014

Bingka Roti Pisang



BINGKA ROTI PISANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
4 1/2 cawan santan
2 biji telur - kacau
1 cawan pisang lenyek
12 keping roti - potong dadu
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter - dicairkan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil garam

Cara-cara :
Santan digaul bersama telur, gula, garam dan esen vanila.
Masukkan roti yang dipotong dadu. Biarkan dalam 1/2 jam supaya roti mengembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul rata.
Masukkan pisang lenyek dan butter cair. Kacau semua hingga rata.
Panaskan oven. Loyang 9"x 9" disapu dengan sedikit marjerin.
Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam kepanasan 200C.
Bakar dalam 1 jam sehingga atas nampak garing dengan menggunakan api atas bawah.
Sejukkan baru dipotong.




Spaghetti Goreng Ayam Lada Hitam



SPAGHETTI GORENG AYAM LADA HITAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : (8 orang)
1 bungkus spaghetti - direbus dan tos
600 gm isi ayam - potong dadu
1 biji cili capsicum merah - dihiris
1 biji cili capsicum hijau - dihiris
Daun selasih - secukupnya
2 biji bawang besar - dicincang
6 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos lada hitam
Kicap - secukupnya
1 kiub pati ayam
3 sudu makan lada hitam tumbuk
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Ayam digoreng dengan sedikit minyak hingga kecut. Angkat dan biarkan.
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau. Masukkan sos cili dan sos lada hitam.
Masukkan ayam dan kicap. Tuangkan sedikit air dan kacau.
Masukkan spaghetti yang telah direbus. Gaul rata.
Masukkan cili capsicum, lada hitam tumbuk dan daun selasih kacau hingga sebati.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.



Friday, March 14, 2014

Bubur Barli



BUBUR BARLI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
200 gm biji barli - direbus empuk
2 cawan air
3 cawan pati santan
Gula - ikut suka
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

Cara-cara :
Barli dibersihkan.
Rebus biji barli hingga empuk.
Masukkan santan, daun pandan, gula dan garam. kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.



Monday, March 10, 2014

Bening Betik Daun Selasih



BENING BETIK DAUN SELASIH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 biji betik muda - sederhana besar
Daun selasih - secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
1 genggam ikan bilis - tumbuk kasar
1 biji cili merah - dihiris
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
1 kiub pati ikan bilis
5 cawan air
Garam secukupnya

Cara-cara :
Betik dikupas kulit. Potong serong dicuci dan toskan.
Masukkan air didalam periuk bersama bawang, ikan bilis dan pati ikan bilis. Masak hingga mendidih.
Perasakan garam secukupnya.
Masukkan betik, lada hitam dan cili merah. Kacau rata dan mendidih. Tutup api.
Masukkan daun selasih.
Sedia dihidang.





Sunday, March 09, 2014

Mee Rebus Johor




MEE REBUS JOHOR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : 
400 gm daging - direbus
400 gm keledek kuning - kupas kulit dan direbus
3 batang serai - dititik
1 keping asam gelugur
3/4 cawan cili kisar
3/4 cawan rempah kari
2 sudu makan serbuk ketumbar
Air secukupnya - ikut kepekatan
Mee kuning - dicelur
Taugeh - dicelur
Sawi - dicelur
Tauhu - digoreng
Bawang goreng
Limau kasturi
Daun bawang & daun sup
Cili merah & cili hijau - dihiris
Garam dan gula secukupnya


Bahan untuk dikisar
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 in halia
1 in lengkuas
1/2 cawan udang kering
4 biji buah keras

Cara-cara :
Daging direbus kemudian dihiris. Biarkan.
Kisar keledek bersama sedikit air.
Tumis bahan yang dikisar dan serai hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari. Tuangkan sedikit air dan masak hingga naik minyak.
Masukkan keledek dan air rebusan daging. 
Masukkan asam gelugur.
Perasakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.
Jika pekat boleh masukkan air lagi.
Kacau mendidih.
Sedia dihidang.
Sediakan mee dan bahan-bahan yang lain serta daging hiris kemudian tuang kuahnya.




Thursday, March 06, 2014

Kari Ayam Kerisik



KARI AYAM KERISIK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong
4 biji kentang - dipotong
1 biji bawang besar - dihiris
4 1/2 cawan santan
1/4 cawan cili kisar
1/2 cawan rempah kari daging
2 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
1 pelepah daun kari
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
Garam dan gula secukupnya

Bahan kisar :
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 in halia
1/2 in lengkuas

Cara-cara :
Tumis bawang besar, daun kari dan semua rempah tumis hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar dan kacau rata.
Masukkan cili kisar dan rempah kari. Tuangkan sedikit air. kacau hingga naik minyak.
Masukkan sedikit santan, ayam dan kentang. Masak ayam hingga kecut.
Masukkan asam gelugur dan baki santan.
Perasakn garam dan gula secukupnya.
Masukkan kerisik dan kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.




Apam Pisang Lemak Manis



APAM PISANG LEMAK MANIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : Kawan FB

Bahan-bahan :
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis
2 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* - semua bahan* disatukan
1 3/4 cawan santan

Cara-cara :
Masukkan pisang, gula, garam dan yis kedalam bekas. Kacau hingga larut.
Masukkan tepung yang disatukan berselang- seli dengan santan sambil kacau rata.
Perap dan tutup adunan selama 2 jam.
Panaskan pengukus.
Sapu acuan apam dengan sedikit minyak dan panaskan seketika.
Masukkan adunan kedalam acuan dan kukus selama 15 - 20 minit.
Sejukkan baru dihidang.



Wednesday, March 05, 2014

Sambal Mackerel



SAMBAL MACKEREL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 tin besar Mackerel
2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dicincang
1 in halia muda - dicincang
2 biji cili hijau - dihiris
1 keping asam gelugur
1 biji limau nipis - ambil jus
1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara ;
Tumis bawang merah, putih dan halia hingga layu.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan mackerel dan asam gelugur.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan cili hijau dan jus limau. Kacau rata.
Sedia dihidang.



Tuesday, March 04, 2014

Kek Pisang Coklat Chip



KEK PISANG COKLAT CHIP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
300 gm butter
280 gm brown sugar
6 biji telur
1 sudu kecil esen pisang
240 gm pisang yang telah dilenyek
200 gm susu segar
400 gm tepung gandum*
2 sudu kecil baking piowder*
1 sudu kecil soda bicarbonat* - satuka bahan* dan ayak
50 gm badam kisar
200 gm coklat chip
Hiasan :
Badam keping
Coklat chip

Cara-cara :
Panaskan oven 170C. Sapukan sedikit butter keatas loyang 8x8.
Pukul butter bersama gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu hingga habis.
Masukkan esen pisang.
Masukkan tepung berselang seli dengan pisang lenyek dan susu segar.
Kacau adunan dengan menggunakan spatula.
Tuang adunan kedalam loyang. Taburkan badam keping dan coklat chip.
 Bakar adunan kek 170C selama 45 minit atau hingga masak.
Sejukkan dahulu baru dipotong.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...