Wednesday, September 25, 2013

Burung Puyuh Goreng Berempah



BURUNG PUYUH GORENG BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
10 ekor burung puyuh - dibersihkan
2 sudu besar rempah kari
4 ulas bawang merah*
6 ulas bawang putih*
2 in halia*
2 in kunyit *
4 batang serai*
3 sudu besar ketumbar*
2 sudu besar jintan manis* - semua bahan*dikisar
Garam dan sedikit gula
3 sudu besar tepung beras

Cara-cara :
Burung puyuh dibersihkan dan ditos airnya.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan perap selama 2 jam.
Panaskan minyak.
Masukkan tepung beras dan gaul rata dan goreng burung hingga kekuningan dan masak.
Angkat dan toskan.
Hidang panas bersama nasi.



Nasi Lemak Halba



NASI LEMAK HALBA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
4 cawan beras Basmthi - direndam 1/2 jam kemudian tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 in halia - dihiris
1 batang serai - dititik
2 sudu makan halba
5 1/2 cawan santan
2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil gula
Garam secukupnya
3 sudu besar minyak

Cara-cara :
Beras dimasukkan kedalam periuk letrik.
Masukkan semua bahan dan kacau.
Tekan dan biar nasi masak.
Setelah tanak gaul rata.
Sedia dihidang bersama sambal tumis, timun, telur dan ayam goreng.




Tuesday, September 24, 2013

Talapia Merah Masak Acar



TALAPIA MERAH MASAK ACAR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 ekor talapia merah
1 sudu kecil serbuk kunyit*
1 sudu kecil garam*
2 sudu besar air limau nipis* - bahan* digaul bersama ikan dan perap 15 min

Bahan untuk membuat kuah acar :
1/2 biji timun diambil tepi dan potong memanjang.
1/2 biji lobak merah dipotong panjang
10 biji bawang merah - dibelah dua
4 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
6 biji buah keras* - ditumbuk bahan* sehingga halus
4 biji cili merah - dihiris
10 biji cili api - dihiris - tambah jika ingin pedas
4 sudu besar air limau nipis
1/4 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara :
Ikan digoreng hingga garing . Ketepikan.
Tumis bawang merah dan cili hingga layu.
Masukkan bahan yang ditumbuk dan kacau hingga wangi.
Masukkan air dan air limau nipis.
Masukkan timun dan carrot. gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng tadi.
Sedia dihidang.


Monday, September 23, 2013

Spaghetti Berkuah Ayam Sos Lada Hitam



SPAGHETTI BERKUAH AYAM SOS LADA HITAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 bungkus spaghetti - direbus
600 gm isi ayam - potong dadu
50 gm cendawan Cina - direndam dan dipotong
1 biji bawang besar - potong dadu
10 biji bawang putih - dicincang
1 1/2 in halia muda - dicincang
2 sudu makan sos tiram
2 sudu besar sos cili
1/2 cawan sos lada hitam
3/4 cawan kicap manis
2 sudu lada hitam tumbuk
1 kuib pati ayam
4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
Garam & gula secukupnya
Daun ketumbar
Carrot - disagat

Cara-cara:

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga layu.
Masukkan ayam dan lada hitam tumbuk. Kacau hingga ayam masak.
Masukkan semua sos dan kicap manis. Tuang air dan kacau.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Bila mendidih masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan sedikit daun ketumbar. Tutup api.
Sedia dihidang.




Sediakan mangkuk dan masukkan spaghetti dan tuang kuah ayam sos lada hitam tadi.
Sagatkan carrot dan sedia dimakan..


Sunday, September 22, 2013

Ikan Selar Goreng Bercili



IKAN SELAR GORENG BERCILI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
3 ekor ikan selar - dibersihkan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikir garam
1 biji bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
6 biji cili merah*
10 biji ciliapi*
Sedikit belacan bakar* - semua bahan* dikisar
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula

Cara-cara :
Ikan dilumur kunyit dan garam kemudian digoreng garing. Ketepikan.
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
Masukkan cili yang dikisar dan kacau hingga wangi dan garing.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Tuang keatas ikan. perahkan sedikit limau kasturi.
Sedia dihidang.


Kek Oren



KEK OREN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
250 gm butter
180 gm gula castor
1 sudu kecil esen oren
250gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* - satukan dan ayak
1 biji kulit oren
80 ml air perahan oren
20 ml susu segar
1/2 sudu kecil perwarna oren

Cara-cara :
Putar butter dan gula castor hingga gebu.
Masukkan telur satu persatu hingga habis. Putar sehingga gebu dan sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli susu segar dan air perahan limau.
Kacau dengan mengunakan whisk hingga rata.
Masukkan pewarna oren dan kacau perlahan hingga rata.
Tuang kedalam loyang bulat 8" atau ikut citarasa sendiri.
Bakar didalam oven 160C selama 45 - 50 minit.
Sejukkan baru dipotong. Taburkan gula aising keatas kek tadi.



Saturday, September 21, 2013

Pisang Muda Masak Lemak



PISANG MUDA MASAK LEMAK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 sisir pisang muda
1 helai daun kunyit - dihirs
2 batang serai - dititik
Sedikit ikan kering kurau
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
1/2 cawan ikan bilis*
15 biji ciliapi* - semua bahan*dikisar
4 cawan santan
Garam secukupnya

Cara-cara :
Pisang dicuci bersih. Siat kulit dan hiris pisang ikut citarasa sendiri.
Rebus hingga empuk. Toskan.
Masukkan santan kedalam periuk bersama bahan yang dikisar sambil kacau diatas api perlahan.
Kemudian masukkan pisang tadi serta garam secukupnya.
Kacau hingga mendidih.
Masukkan daun kunyit.
Sedia dihidang.

Saturday, September 14, 2013

Cucur Jagung Berudang



CUCUR JAGUNG BERUDANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum*
1 sudu makan yis segera* - satukan
1 cawan jagung biji
1 cawan udang basah - dipotong dua
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji cili merah - dicincang
1/2 sudu kecil kunyit serbuk
Daun kucai secukupnya
1 sudu makan garam
1/2 sudu kecil gula
1 1/4 cawan air - tambah sedikit jika kurang

Cara-cara ;
Masukkan tepung kedalam bekas.
Tuang semua bahan dan kacau rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit hingga semua adunan rata dan sebati.
Biarkan adunan dalam 15 minit.
Panaskan minyak. jemputkan adunan dan goreng hingga masak dan kekuningan.
Angkat dan toskan.
Sedia dihidang bersama sos cili.


Thursday, September 12, 2013

Nasi Dagang Terengganu & Gulai Ikan Tongkol



NASI DAGANG TERENGGANU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : (8 orang)
5 cawan beras siam wangi - direndam 5-6 jam
6 biji bawang merah - dihiris
2 in halia - dihiris
2 sudu besar halba
3 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Beras yang telah direndam dibasuh bersih kemudian masukkan santan cair dan dikukus separuh masak.
Angkat dan masukkan santan pekat, bawang, halia, halba dan garam. Kacau rata.
Kukuskan sekali lagi hingga nasi masak dan lembut.
Angkat dan hidangkan.



GULAI IKAN TONGKOL
Bahan-bahan :
2 ekor ikan tongkol - dibersihkan
12 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
3 in halia*
2 in lengkuas*
2 in kunyit* - semua bahan*dikisar
2 biji bawang besar - dihiris
4 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 batang kulit kayu manis
1/2 cawan cili kisar
3 sudu besar kerisik
1 cawan rempah gulai - gaul dengan sedikit air
3 keping asam gelugur
5 cawan santan
Sedikit gula nipah
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bawang besar hiris dan kulit kayu manis.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan rempah gulai dan cili kisar dan kacau.
Tuangkan santan dan kacau hingga mendidih.
Masukkan kerisik, gula nipah, garam dan sedikit gula.
Masukkan ikan dan kacau hingga ikan masak.
Sedia dihidang.


Hidangkan bersama acar timun &carrot dan telur rebus.



Monday, September 09, 2013

Kek Mentega Pandan



KEK MENTEGA PANDAN
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
250 gm pure butter
190 gm gula halus
4 biji telur
1 sudu kecil butter vanilla
250 gm tepung gandum*
5 gm baking powder* - satukan dan ayak
100 ml susu segar
1 sudu kecil paste pandan
1 sudu kecil paste coklat

Cara-cara ;
Pukul butter dab gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan telur satu persatu hingga habis.
Tuangkan butter vanilla dan putar rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar.
Kacau hingga adunan rata.
Bahagikan kepada 2 adunan. Satu adunan  masukkan paste pandan dan 1 adunan lagi dimasukkan paste coklat. Kacau kedua-dua hingga rata.
Tuang kedalam loyang 7x7in berselang seli perasa pandan dan coklat.
Bakar di dalam ketuhar dalam 160C selama 45 - 50 min dan masak.
Sejukkan baru dipotong.




Sunday, September 08, 2013

Kuey Tiaw Goreng Telur



KUEY TIAW GORENG TELUR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 bungkus kuey tiaw - dibersihkan
1 mangkuk taugeh
Daun sup/ daun bawang secukupnya
Bawang goreng secukupnya
4 biji telur dikacau rata - masak secara telur hancur
1 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar udang kering - ditumbuk halus
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili
Kicap manis secukupnya

Cara-cara :
Telur dikacau rata dan masakkan hingga hancur. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga wangi.
Masukkan cili kisar, sos cili dan sos tiram.
Masukkan kuey tiaw dan tuang kicapmanis secukupnya.
Masukkan taugeh, telur hancur dan daun sup/bawang. Gaul sebati.
Tabur bawang goreng dan sedia dihidang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...