Monday, April 29, 2013

Masak Lemak Ayam Cili Api



MASAK LEMAK AYAM CILI API
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
4 biji kentang
1 helai daun kunyit - disiat
3 batang serai - dititik
2 cawan santan cair
3 cawan pati santan
2 keping asam gelugur
Garam secukupnya
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
3 biji buah keras*
25 biji cili api* - semua bahan*dikisar

Cara-cara :
Masukkan  ayam, santan cair dan semua bahan yang dikisar kedalam periuk.
Masak hingga mendidih.
Masukkan kentang, santan pekat, asam gelugur dan daun kunyit.
Masak hingga kentang dan ayam empuk.
Perasakan garam secukupnya. Tutup api.
Sedia dihidang.


Wednesday, April 24, 2013

Spaghetti Goreng Lada Hitam



SPAGHETTI GORENG LADA HITAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
300 gm spaghetti - direbus dan tos
1 keping dada ayam - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
1 kiub pati ayam
1 sudu makan lada hitam tumbuk
Garam secukupnya
Keju secukupnya

Cara-cara:
Ayam yang telah dipotong dadu digaul dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam tersebut hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan ayam dan gaul rata.
Masukkan kuib pati ayam kacau sebati.
Masukkan spaghetti dan capsicum dan gaul semua hingga rata.
Masukkan garam secukup rasa.
Tuang spaghetti yang telah masak kedalam mangkuk dan gaul bersama keju yang telah disagat.
Sedia dihidang.


Tuesday, April 16, 2013

Ikan Bawal Kukus Halia



IKAN BAWAL KUKUS HALIA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan bawal
2 in halia muda - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu bawang goreng
2 biji ciliapi - dihiris
Daun ketumbar
1/2 batang carrot - dihiris
Jus lemon
1 sudu teh serbuk lada putih
3 sudu teh sos ikan
2 sudu minyak bijan
Sedikit air
Garam secukupnya

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Ikan dibersihkan kemudian dilumur dengan semua bahan kemudian kukus sehingga masak.
Angkat dan tabur bawang goreng dan daun ketumbar.
Sedia dihidang.



Peria Tumis Taucu



PERIA TUMIS TAUCU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

1 batang peria
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili merah* - semua bahan*dihiris
2sudu besar ikan bilis
2 sudu besar taucu
Sedikit air
Garam secukupnya

Cara-cara ;
Peria dibelah dua kemudian dihiris.
Tumis semua bahan yang dihiris dan ikan bilis.
Masukkan taucu dan sedikit air.
Masukkan peria, garam secukup rasa dan gaul.
Sedia dihidang.



Monday, April 15, 2013

Mee Sup Bebola Daging



MEE SUP BEBOLA DAGING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning atau secukupnya
1 kg bebola daging
5 ketul tulang
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1/2 in lengkuas*
1 sudu besar biji ketumbar* - semua bahan dikisar
2 sudu besar rempah sup
1 kiub pati daging
Rempah ratus - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
Air secukupnya
Taugeh
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap

Cara-cara:
Mee kuning dicelur dan ketepikan.
Tumis bawang yang dihiris, semua bahan yang dikisar dan rempah tumis yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah sup yang digaul dengan sedikit air. Kacau rata.
Masukkan air secukupnya.
Masukkan tulang daging dan masak dalam 15 minit.
Masukkan bebola daging dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan kiub pati daging.
Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup dan daun bawangg.
Sedia dihidang.
Sediakan mee dan letakkan taugeh, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Makan bersama sambal kicap.



Tuesday, April 02, 2013

Ulangtahun Perkahwinan



2 APRIL 2013.. hari ini genaplah usia ulangtahun perkahwinanku bersama suami tercinta AHMAD AZAN RIDZUAN yang ke 26 tahun.. dikurniakan anak seramai 5 orang sudah cukup membahagiakan sekali..  Amirul Afifi 25 thn, Akmal Zhafran 22 thn, Amirah Diyana 19 thn, Arinah Raidah 15 thn dan Aqilah Khalisah 13 thn..
Alhamdulillah dengan bahtera yang dibina selama ini dapat diatasi dengan memperbanyakkan berdoa untuk kesejahteraan dan banyak bersabar dalam menempuh segala liku alam rumahtangga dapat ditempuhi hingga sekarang.. Semoga perkahwinanku ini kekal hingga keakhir hayat.. Amin.


Ayam Masak Beriani



AYAM MASAK BERIANI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong
1 tangkai daun ketumbar
2 biji tomato - dipotong
5 sudu besar rempah beriani
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar tomato puree
3 susu besar bawang goreng
1/2 cawan kismis
1/2 cawan susu cair
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
4 biji cili hijau* - semua bahan dikisar

Cara-cara :
Ayam dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam. Goreng setengah masak.
Tumis bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah beriani, daun ketumbar dan sedikit air dan kacau sebati.
Masukkan tomato puree, tomato sos, kismis, bawang goreng dan buah tomato. Kacau rata.
Masukkan susu cair dan ayam sambil kacau hingga ayam  masak.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.

 

Nasi Hujan Panas



NASI HUJAN PANAS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
4 cawan beras Basmathi - dicuci dan tos
2 helai daun pandan
2 batang serai
3 sudu besar kismis
Sedikit daun ketumbar
Rempah ratus - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
1/2 cawan susu cair
5 cawan air
1 kiub pati ayam
Garam secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
3 biji cili hijau* - semua bahan*dikisar
2 sudu besar minyak sapi
Sedikit minyak jagung
Pewarna merah, kuning dan hijau

Cara-cara :
Panaskan minyak sapi dan minyak jagung.
Tumis bawang besar hiris, daun pandan , serai, kismis dan rempah ratus hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar, sedikit daun ketumbar dan kacau rata.
Tuang air, susu cair dan pati ayam. Biar mendidih.
Masukkan nasi dan perasakan garam secukupnya. Biarkan hingga masak.
Titiskan semua pewarna dan tutup periuk dan biarkan sebentar.
Gaul nasi sebati.
Sedia dihidang.


Monday, April 01, 2013

Selamat Hari Ulangtahun



1 APRIL 2013... genaplah usia suamiku AHMAD AZAN BIN RIDZUAN yang ke 52 tahun.. semoga dipanjangkan usia serta hidup sentiasa dirahmati Allah SWT.. Tiada apa yang dapat dihadiahkan cuma kasih dan sayang saja yang dapat dicurahkan bersama-sama anak-anak yang dikasihi..